Sunday, July 20, 2014

RESEPI MUDAH: Home made Choc Badam Rose

Hocay..iols share ye resepi Home Made Choc Badam Rose

Bismillahirrahmanirrahim

Bahan bahan nya
-Beryl's Gourmet(milk compound)
-Badam cincang (badam seketul-seketul pun voley)-selain badam, kacang,walnut,kurma,kismis pun boleh tau.
*sukatannya ikut suka ya puan-puan.haha.*

Cik guru iols ajar pakai Beryl's Gourmet(milk compound) .memang sedap. Tak manis sangat, tak juga pahit. Lemak berkrim.Tak perlu tambah susu.Semulajadi sedap.hihi.

Cara-caranya:

1.Sangaikan badam sampai keperangan. 
2.Cairkan Beryl's Gourmet(milk compound) tadi dengan cara double boil. Bila coklat cair secukupnya, masukkan badam yang dah disangai tadi.Gaul sampai sebati.
3.Bila campuran tadi dah betul-betul cun, bolehlah masukkan dalam jag untuk memudahkan proses menuang coklat ke dalam acuan. Nak guna sudu pun boleh.
Untuk dapat bunga ros macam iols,kenalah cari acuan bunga rose.hihi.

4.Sejukkan choc dalam peti sejuk selama 10-15 minit. Bila dah sejuk,keras dan berbentuk, bolehlah keluarkan dari acuan. Mudah je nak keluar dari acuan bila choc kita tadi tu betul-betul sejuk dan keras. Masukkan choc badam rose dalam cawan kertas.

5. Dah siap-siap masuk dalm cawan kertas, boleh disimpan dalam bekas kedap udara.

Siap! Dijamin akan digemari semua peringkat umur.hihi.

Selamat mencuba uols!





 XOXO
SITI

No comments:

Post a Comment